diumenge, 26 d’abril del 2009

A on anem Pau?

LA RUTA DEL ROMÀNIC ALT EMPORDANÈS SEGONS PAU BUSQUETS.


Foto abans de l'excursió pel romànic de l'Alt Empordà.

GARRIGÀS
La iglesia de Sant Miquel es un bello edificio románico tardío (siglos XII-XIII) situado lejos del núcleo urbano. Se accede siguiendo un camino asfaltado, flanqueado por encinas y pinos. La iglesia tiene una masía habitada al lado y muy cerca está el cementerio.El vecindario del «Camino de Arriba» da la sensación pueblo fantasma, deshabitado pero no abandonado. Las casas están restauradas y las calles pavimentadas. Es un núcleo formato por casas de segunda residencia. Algunas masías grandes, como Can Campesino, están bien restauradas con grandes jardines de césped bien segada delante. En la plaza Mayor de Sant Sebastià hay un oratorio de piedra con la imagen del santo dentro (tal vez del siglo XVIII). Algunas casas (de los siglos XVII-XVIII) han conservado interesantes salidas sostenidas por arcos rebajados y vueltas de piedra.

Parada per fer un pisssssss abans d'entrar a la Vila de Garrigàs

VILAFANT
L’església és el primer edifici documentat de Vilafant. L’any 1119 s’esmenta l’altar de Sancti Cipriani de l’església parroquial de Vilafant en un acte de testimoniatge fet pel jutge Bernat i el sacedot Pere Guillem. Torna a mencionar-se el 1193 en un testament de Ramon de Vilafant. L’església parroquial és un edifici romànic, del segle XII, que fou ampliat en el XIII i renovat a finals del XVIII després de sofrir importants destrosses fetes pels soldats francesos durant la Guerra dels Trenta Anys, especialment en l’ocupació de l’any 1653. És una església d’una nau, de planta rectangular i absis carrat.
TERRADES
Llocs d'interés:
Església parroquial de Santa Cecília. Es troba situada a la plaça que hi ha a l’entrada del municipi. Fou construïda el 1954 en substitució de l’antiga església d’estil romànic desapareguda totalment a les acaballes de la Guerra Civil.
Ermita de Sant Sebastià. Està situada a 0,5 km de Terrades venint de Figueres. És probable que sigui del segle XVII i ha sofert diverses restauracions.
Castell de Palau-Surroca (segles XIV-XV). Es troba situat a 2 km de Terrades, en el veïnat de Palau-Surroca, i és de propietat privada. Va ser utilitzat com lloc de vigilància.
Santuari de la Mare de Déu de la Salut. Va ser fundat per Mossèn Felip Olivet i la primitiva capella va ser inaugurada el 8 de setembre de 1681. Al seu interior guarda una col•lecció d’exvots i és un lloc molt conegut i visitat amb una gran devoció de tots aquells romeus i peregrins que s’hi apleguen periòdicament i que provenen de tots els pobles i viles de la comarca.
Ermita de Santa Magdalena. Situada a 570 m sobre el nivell del mar. Per accedir-hi s’ha d’agafar el camí que surt del santuari de la Salut. És un camí senyalitzat i de bon fer. L’ermita, restaurada al segle XV, es troba envoltada de grans roques i des de dalt es contempla una magnífica vista.


La bonica ermita de Sant Sebastià.
LLERS
Llocs d'interés:
A la part alta de la vila de Llers trobem les restes de l’anomenat castell de Llers. Està format per una torre mestra, cilíndrica, de gran diàmetre i de murs molt gruixuts, circumdada per una muralla de planta trapezial. Les restes actuals del castell, obertes al públic, es troben en mig de cases, algunes de les quals encara habitades.
NAVATA
Llocs d'interés:
Església parroquial de Miró. L’antiga església parroquial de Sant Pere de Navata es troba en el veïnat del mas de Can Miró (a 1 km. de distància de la vila). Durant l’Edat Mitjana la població de Navata estava molt dispersa, repartida entre masos i veïnats.
El castell de Navata. Les ruïnes del castell de Navata es troben a uns 2 km al sud-oest de la vila. Aquest castell surt documentat l’any 1051 essent-ne senyora Rodlenda de Navata.
La Muralla. Queden poques restes de les antigues muralles que havien tancat la població. En queden fragments a la plaça que es forma a l’entrada del poble, al nord de l’església, i al cap del carrer Gran.
Les cases del carrer de la muralla tenen les façanes construïdes sobre el llenç meridional del recinte (segles XV-XVI). La majoria de cases del poble són dels segles XVII i XVIII. Algunes han estat molt modificades i restaurades. Tot i això s’han conservat moltes finestres i portes amb carreus amb dates i inscripcions gravades.

Visitant la romànica benzinera de Navata.

En total 122 km. de cultura romànica.

5 comentaris:

Sergi ha dit...

Jajajaj felicitats per la currada.... Quin dia hi ha l'examen?????

Anònim ha dit...

Molt bo Dani! El proper dia et passaré la ruta el dia abans i ens prepares uns triptics per repartir a la sortida.

Pau

carless ha dit...

AIXI M'AGRADA. Compaginar cultura, esport i suposso que gastronomia.....aixo si que es un triplete.adeu

Marc ha dit...

Jajaja...Dani quina anada d'olla!! Ja només faltava la foto dels pixaners!!
Va estar molt bé. T'has deixat pobles tant mitics com Cistella...per cert on tens la foto dins el cotxe de la benzinera????

Ironxevi ha dit...

Això esta bé, juntar ciclisme i cultura. Per cert, per divendres marca pluja i fred, em sembla que haure'm de tornar a aplaçar l'aquatló, qie diumenge no vull estar refredat, grrrrrrr....